Do Predloga strategije deinstitucionalizacije uz podršku GIZ-a

Ekspertski tim Caritasa Šapca izradio je Predlog strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period od 2021. do 2026. godine. Strategija je trenutno u procesu javne rasprave, a detaljne informacije mogu se pronaći na sajtu resornog Ministarstva:

https://www.minrzs.gov.rs/sr/dokumenti/predlozi-i-nacrti/sektor-za-socijalnu-zastitu/predlog-strategije-deinstitucionalizacije-i-razvoja-usluga-socijalne-zastite-u-zajednici-za-period-od-2021-do-2026-godine

Strategija je usaglašen sistem mera, uslova i instrumenata javne politike koje Republika Srbija može da primeni u cilju deinstitucionalizacije, odnosno smanjenja broja osoba koji koristi usluge domskog smeštaja. Njen cilj je ostvarivanje prava na život u zajednici korisnika socijalne zaštite kroz procese deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije.

Izradu strategije i pratećih dokumenata je podržao i nastavlja da podržava projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi GIZ.

—-