Prag:Konferencija posvećena omladinskim politikama na Zapadnom Balkanu

Direktor Caritasa Šapca Miroljub Nikolić učestovao je na Konferenciji civilnog društva: Omladinska politika na Zapadnom Balkanu – suštinski element za budućnost regiona i Evrope, koja je održana u Pragu. Konferenciju su zajednički organizovali Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) i Generalni direktorat za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Evropske komisije i TACSO, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju i češkog predsedništva Savetu EU.

Konferencija civilnog društva Zapadnog Balkana na visokom nivou okupila je oko 100 učesnika – članove EESC, predstavnike civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana, kao i češke zvaničnike i članove organizovanog civilnog društva.

Ovaj skup bio je prilika da učesnici razgovaraju o izazovima i mogućnostima sa kojima se mladi na Zapadnom Balkanu suočavaju, kako bi poboljšali svoja prava i izglede. Postoji jasna potreba da se poveća njihov angažman u građanskom i socijalnom dijalogu i da ih njihove vlade bolje uključe u kreiranje i implementaciju politike. Zaključci sa ove Konferencije trebalo bi da podstaknu nacionalne vlasti i evropske institucije za dalje unapređenje saradnje i međuljudskih odnosa između EU i Zapadnog Balkana tokom ove Evropske godine mladih.

Konferencija je nastavak aktivnosti koje preduzima Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC), koji od 2006.godine, svake druge godine organizuje Forum civilnog društva Zapadnog Balkana.