Panel “Budućnost nege starijih osoba i OSI- primena inovativnih rešenja”

Prisustvovali smo panelu „Budućnost dugotrajne nege starijih osoba i osoba sa invaliditetom – primena inovativnih rešenja“ održanom u Privrednoj komori Srbije Privredna komora Srbije.

Prema podacima istraživanja u Srbiji 40,7 odsto ispitanika starijih od 65 godina ima potrebu za negom zbog teškoće u funkcionisanju, a među njima je više žena nego muškaraca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da postoji dosta mesta za unapređenje podrške u sistemu socijalne zaštite kada je reč o dugotrajnoj nezi starijih soba i osoba sa invaliditetom, kao i da u Srbiji postoji više od 600.000 građana kojima je potreban neki vid socijalne podrške.

Usluge plaćene pomoći u kući koristi svega 2,7 odsto ispitanika i to neformalno angažujući osobe van domaćinstva.

Na panelu su govorili savetnik predsednika PKS Milun Trivunac, ambasador Austrije Kristijan Ebner, Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije i Jasmina Tanasić iz Stalne konferencije gradova i opština.

#pomocukuci#negastarihlica#socijalnazastita#uslugesocijalnezastite