Sednica JCC EU Serbia održana u Briselu

Direktor Caritasa Šapca Miroljub Nikolić prisustvovao je sednici Zajedničkog konsultativnog odbora EU–Srbija /The EU-Serbia Civil Society Joint Consultative Committee/.

Ovaj odbor uspostavljen je u okviru Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji između Evropske Unije i Srbije, kako bi se organizacijama civilnog društva pružila mogućnost da prate napredak Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici Evropskog parlamenta, ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović, predstavnici organizacija civilnog društva i medija,  a tema zasedanja bilo je stanje medija u Srbiji i usvajanje Zajedničke deklaracije JCC-a.

Kako prepoznajemo izuzetno važnu ulogu koju mediji imaju u afirmaciji usluga koje pružamo, projekata i inicijativa koje realizujemo, Miroljub Nikolć, ukazao je na značaj medija u borbi protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom, starih i drugih osoba iz društveno ranjivih grupa i konkretnih mera koje mogu da spreče diskriminaciju, kao što su razvoj usluga u zajednici socijalne zaštite i razvoj socijalnog preduzetništva.

Zajednički konsultativni odbor EU–Srbija sastavljen je od ukupno osamnaest članova, po devet sa EU i srpske strane, odnosno po tri predstavnika poslodavaca, sindikata i ostalih organizacija civilnog društva u okviru svake strane zasebno.

Članovi Zajedničkog konsultativnog odbora rade na uspostavljanju dodatnog institucionalnog oblika dijaloga organa EU i Republike Srbije, upućivanju preporuka relevantnim telima u Republici Srbiji i EU (Vlada Srbije, Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Evropski parlament, Evropska komisija), podsticanju dijaloga i saradnje između ekonomskih i socijalnih interesnih grupa u EU i Republici Srbiji o svim ekonomskim i socijalnim aspektima ulaska zemlje u EU, podsticanju javnih rasprava o posledicama članstva u EU i jačanju civilnog društva u Republici Srbiji.